Domowa pieczeń z szynki z cebulą, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Domowa pieczeń z szynki z cebulą,żurawinami i zielonym groszkiempoziom:łatwyporcji:4czas:40minPrzygotowanie2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięciawkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą z obu stron. Czerwonącebulę kroimy w piórka. Pozostałą część czosnku siekamy i rozcieramy z odrobinąsoli za pomocą noża.Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz pokrojone kawałki boczku, smażymyprzez 4-5 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek, całośćsmażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilępodsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego,podgotowujemy. Zawartość garnka przekładamy na talerz. Do tego samego garnkadodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemyszynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu w garnku. Szynkę obsmażamy przez 6-8minut, następnie wyjmujemy ją z garnka, przekładamy na talerz. Z garnka zlewamyzbędny tłuszcz.Do garnka ponownie dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień,podduszamy pod przykryciem przez 20-30 minut. Następnie szynkę odwracamy,dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i ponowniepodduszamy przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości szynki, na 1/2kg przypada 30 minut gotowania.Do czystego garnka dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła, 3-4 gałązkitymianku (porwane) i igły z 1 gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołamigotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka,na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencjępurée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem,gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całośćmieszamy.Szynkę wyjmujemy z garnka. Do garnka, w którym dusiliśmy szynkę, dajemygroszek i 100 ml śmietany 30%. Chwilę gotujemy, jeśli trzeba doprawiamy solą.Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli, groszku i żurawin, nawierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu.ok. 6 ząbków czosnku (2-3 ząbki pokrojone w grubsze paski, 3 ząbki drobnoposiekane)1 szynka wieprzowa w całości (ok. 1 kg-1,2 kg), umyta i osuszona4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórkaniewielka ilość oleju rzepakowego1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki80 g żurawin suszonychok. 2 szklanek bulionu wołowego300 ml śmietany 30%100 g masła, pokrojonego w kosteczkę (+ 20 g masła do smażenia)niewielka ilość świeżego tymianku, umytegoniewielka ilość świeżego rozmarynu, umytego1 kg ziemniaków, ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie (lub naparze), obranych100 g mrożonego groszkuniewielka ilość soliniewielka ilość mielonego pieprzu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]