Domowe wypieki, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->t::€'::P-:=' Ęi'''Ff_::'li:a'*''E.=€"-€1ijłau-iEwaiii]A.ru'króla JanaIIISobieskiego............3iiil.............37jiguuLu zowocami......................................4i Biszkoptowiec..........................5jBiszkoptZmasąserową............................6......................6iiBrownie.............iiBułeczkicioteczki..................................59jj,izczarnychpor2ec2ek...............................3jjnanmdrożdżowalukrowana.................45ijBabkaszafranowa.................................44Babęczki z kremęm.................................4Babeczki z krememAda.miEwabiszlapt6Smietanęubićmikserem' dodaćcu-kierinakoniecśmietan-fix.Ubitąśmietanową masę wy\ozyć nawierzchciasta.jajek%szkl.cukru1szkl.mąki1cukierwaniliowy1łyżeczkaproszkudopiec7eniaCiastodowolnieudekorować,np.płatkamiczekolady.Odstawić dolo-dówkinamniejwięcej Zgodz.mdsdzbudyniu2puszki mandarynek1budynwaniliowyna3/łlitra31szkl.sokupomarańc7owegoduża pac7ka herbatnikowmdsdze&nietany3szkt.śmietan\ kremówki6łyżrkcukrupudru3saszetkiśmietan-fiksuUpiecbiszkopt.Wtym celu oddzielićżóŁtkaod białek.Białkaubićnasztyw-nąpianę,dodaćcukiericukier wani-liowy.Gdypianabędzieubita, nalezyzmniejszyćobroty mikseraidodawaćpo1żółtku.Nakoniec dodać wymie-Szanąmąkęzproszkiemdo pieczenia.Ciastowyłożyćna blachęipiec około2Ominw temperaturze180'.Przygotowaćmasębudyniową. Bu-dyńrozrobićwszklance sokupoma-rańczowego'pozostalysok zagotować.Następnie wlaćdoniegorozrobionybudyńicałyczas mieszając, gotowaćdo momentu,aŻmasanabierzejedno-litejkonsystencji.Upieczony iostudzony biszkoptna'sączyĆdelikatniesokiem pozostałymzmandarynek.MandarynkiuŁozyĆna cieście'natowylaćgorącybudyńiprzykryćwarstwą herbatników.Przygotowaćmasęześmietany.BabeczkizkrememzczdrrychporTeczek2szkl.cTarnych Dorzeczek1I/zszkl'miałkiegocukru10krucl'rychbabeczek2białkabiałkamipowoliucierać w makutrzepałkądrewnianąaz douzyskania konsystencjikremu.Powstałykremnałożyćdobabeczekiwstawić na pó[godzinydolodówki.Owocezcukremip- **ł".Ą--rĘlY'" f*łł*.łśP8_3-]'}..f'.'ł/'-=ji.- rI:iBąbeczkizhłemem-300:ił-.4::.-i*.-i-----j;rrli1I..gmąki100gmasta100gmargarJny100-4.-:lgcukrupudru::a*f'!.-t-t'--J-.-.-:la.:;v'il- 3 żołtkaI<rem*1/z',:ll;Babkazowocarrli*7margaryna 7wykła*11/zszkl.cukruI$lĆImleka*1-2 jajka-2 żółtka.*-5jajek*1cukierwaniliowy150gcukru-2łyżktmqki7iemniac7anejcukierwaniliowy-3szklmąkips7ennej*2łyżeczkiproszkudopiec7eniaZpodanychskładnikówzagnieść cia-stoi wyłozyćnim foremki. Piec15_20minwpiekarnikunagrzanym do180".Przygotowaćkrem.Mlekozagoto-wać.JajkaidodatkoweżółtkauttzeĆz cukremicukremwaniliowymoralmąkąziemniaczaną.MasępoŁączyĆzmlekiem i chwilęgotować.Upieczone babeczki nadziewaćgo-rącymbudyniem.JajkautrzeĆzcukrem, dodaćmarga,rynęicukier waniliowy'anakoniecwymieszanązproszkiemdo pieczeniamąkę.Ucieraćdoczasu,ażwszystkieskładnikisiępołączą.Wyłożyćnawy-smarowaną blachęipiecŻ0-Z5minw temperaturze180".Dociastanababkęmożnadoda-waćowoce.Najlepiejpasują truskaw-ki iśliwki.4Biszkoptowiecbiszllr:lpt'2-3jajkaB żółtekczenia.Gdyciasto będziedobrze ubi-te,wyłożyĆnawysmarowanąblaszkęi piec20-30min.Upiecbezę.BialkaubiĆzcukremnasztywną pianę, dodaćmakinakoniec mąkę ziemniaczaną.Bezępiec15min.Przygotowaćkrem.Galaretkiroz-puścićwwodzieiostudzić.Ubićśmie-tanę.Galaretkipołączyćześmietanąiwymieszać.Biszkoptpoostudzeniuprzekroićna pół. Przekładać placki.NablaszkęułożyĆnajpierwdolnączęśćbiszkop-tu'następnie polowę masy'namasębezę.Nabezierozprowadzićdrugączęśćmasyiprzykryćjąpozostałączęściąbiszkoptu.Patrzącna biszkop-towieczboku,powinnosięwidziećkolejno: biszkopt,masę'bezę,masę'biszkopt.'1 szkl.cukru1szkl.mąki1łyżeczka pros7kudopieczeniabeza"Bbiałek1 szkl.cukru1szkl.suclrcgomaku'' 1łyżeczkamąki7iemniac7anejmasa2 opakowaniaśmietany słodkiej3O%o'2galaretkicytrynowe2szkl.gorącej wodyUpiecbiszkopt.ZółtkaicalejujuzmiksowaĆ zeszklankącukru. Dodaćmąkę wymieszanązproszkiemdopie-1
[ Pobierz całość w formacie PDF ]