Dorada smażona w głębokim oleju, Kulinaria, KuchniaTurecka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Szablon do druku przepisu | Przepisy kulinarne Tesco
Dorada smażona w głębokim oleju
stopień trudności:
czas gotowania: 00:15
ilość porcji: 1
Składniki:
1 dorada
2 cytryny
1 cebula
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki soli
przyprawy: pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotuj marynatę do ryby: zmieloną cebulę wymieszaj z solą i sokiem z jednej cytryny.
Doradę oczyść z łusek, wyjmij wnętrzności i opłucz dokładnie pod zimną wodą. Oczyszczoną
rybę włóż do zamkniętego naczynia, polej marynatą, dodaj gałązki rozmarynu. Zamknij
szczelnie naczynie i wstaw do lodówki na 3 godz.
Jajko roztrzep ze szczyptą soli i pieprzem. Rybę obtocz w jajku, a następnie w mące
wymieszanej z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju. Rybę możesz także upiec w folii
aluminiowej w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°.
Przed podaniem rybę skrop cytryną.
1 z 1
2010-06-25 21:25
[ Pobierz całość w formacie PDF ]